Thursday, January 17, 2013

Syarat Umrah - Yang dh mula diperketatkan..

Hari nih aiza nak kongsi pasal syarat umrah nih..
Memula kakak sepupu call tanya..
n bg tau yg kawan dia x dpt pergi umrah mggu nih
(sepatutnye kawan kakak sepupu tuh pergi 18/01/2013)
tp disebabkan syarat nih dh di ketat kan oleh Kerajaan Arab Saudi..
makanye..x dapat lah kawan kakak sepupu nih pergi..

Then Sabtu tgh ari cm tuh..
Pn. Ramlah..owner travel agensi yg menguruskan hal berkaitan umrah nih call..
Bagi tau pasal syarat nih..
syarat dia..

Semua jemaah wanita yang berumur kurang dari 45 tahun atau jemaah lelaki yang berumur kurang dari 18 tahun pada tarikh permohonan visa umrah TETAPI TIDAK DITEMANI MAHRAM tidak akan diluluskan visa umrah oleh Kedutaan Arab Saudi lagi.

Contoh mahram yang dibenarkan dan dokumen diperlukan :-

1. Suami – surat nikah;
2. Bapa kandung – surat beranak;
3. Adik beradik lelaki kandung – surat beranak
4. Bapa saudara kandung – surat beranak wanita,surat beranak ibu/ bapa dan surat beranak bapa saudara
5. Datuk kandung - surat beranak wanita dan surat beranak ibu/ bapa



Pihak agensi tidak boleh dipertanggungjawabkan terhadap sebarang penolakan visa umrah sekiranya jemaah wanita gagal mematuhi peraturan – peraturan tersebut di atas.

Sumber: Andalusia

Untuk pengetahuan sume, pada asalnye aiza pergi bersama MIL, adik ipar n bibik MIL..
Tp disebab kan syarat baru nih nyaris x jd g..sedey jugak..dh prepare jugak sesikit..
Yelah..memula tuh dok pk..kalo hubby pergi sape nak hantar anak sekolah per sume kan..
Setelah berbincang..dgn ibu, ayah n adik perempuan aiza..n kata sepakat dh dicapai..
Hubby aiza pergi..ALHAMDULILLAH..syukur..
Thanks a lot Ibu, Ayah, Kak Ngah & Adik..

Kalo hubby aiza x pergi..mean adik ipar aiza juga x boleh pergi..sbb kna ade penjaga lelaki yg bin nye juga sama..
Syarat nih agak menyukarkan bagi wanita bujang yg nk pergi menunaikan umrah..termasuklah yg mualaf..
Mungkin ade sbb dia org buat cm tu..
Wallahuaklam..


*sesapa yg nak gi tuh boleh try tgk travel agensi yg aiza pergi ni..klik SINI ye..
Ni tentatif umrah masa aiza nak gi nanti..

http://www.nattour.com.my/packages/umrah-27-feb-2013.html

2 comments:

lieyalatif said...

oooo mcm tu...so skrang kalo nak pegi mmg kene standby laaa mahram sekali ye aiza....nampak2 mereka2 yg nak pergi lepas ni kene alert laa ngan syarat baru ni kan....byk kebaikannye bile kerajaan arab saudi tetap kat syarat gini pada lieya....

bertuah aiza dpt menjadi tetamu Allah...nanti amik gambar yeak utk lieya...dpt rase kesyahduan kat tanah suci...

Aiza Hamdan said...

yup..kna standby mahram sekali..mmg x kan lepas syarat permohonan visa kalo x ikut syarat tuh..
btol byk kebaikan nye..lg pon ade kes wanita yg hilang kat sana lieya..sblm nih hubby ade pesan(sblm dpt tau syarat nih..n byk kali juga dia cerita n sentiasa ingatkan aiza)kalo kat sana, naik teksi, bia lelaki naik dulu..kalo turun..perempuan kna turun dlu..kalo x..kna culik..

alhamdulillah..rezeki lieya..x pnh jangka pon..mmg ade plan..mgkin lmbt lg..x sangka plak dh direncanakan oleh DIA pergi lebih awal dr yg di rancang..In shaa Allah..nti aiza amik gambar..mana tau dr situ timbul rsa kenikmatan n kesyahduan kat sana..terus terbit rsa nak menunaikan umrah..

 
♥ Copyright © 2014 reserved to AidaHamdan|Template Edited by sHaRiNa eLyaNa