Sunday, March 13, 2016

Kuih Bakar Noxxa

Assalamualaikum..
Siapa suka makan kuih bakar??!
Ini antara favourite aiza juga lah..
Sebelum ni dok beli kuih bakar kemboja tu je..

Sebelum ni penah buat dalam noxxa..
Tapi rupa bentuk nye agak mengecewakan..
Tapi rasa dia memang sedap..lemak gitu..
Dah lama juga x buat..so..mood rajin mai..
Mem'bikin' kuih bakar lah kita..

Meh nak bagi resepi "Kuih Bakar Noxxa"
Bahan²:-
2 cawan santan
1 cawan air jus pandan(blend je daun pandan tu dengan air)
3/4 cawan gula
2 biji telur(aiza pakai gred B)
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam

(Blend semua bahan di ↑)
Kemudian tapis bahan yg di blend tadi, masukkan dalam Inner Noxxa.
Sebelum tu, sapu inner dengan butter /marjerin.

Kemudian set kan mood steam selama 30 min..
*pada yang nak letak bijan, set kan mood steam selama 15min yang pertama..kemudian tabur bijan..
Sambung semula steam lagi 15min..

Sesambil menunggu kuih bakar masak, boleh lah nak basuh baju, nak ampai, nak buat ape pon boleh..
Lepas dah masak, jangan plak terus keluakan dr inner..(learn from mistake..hehehe..)
←sebab ni lah rupa pada kejadian pertama mengecewakan..hehehehe..
Biar sejuk dulu..lepas tu baru keluarkan.

Taaaaaraaaa...ini lah kuih bakar nye..

3 comments:

Kakzakie Purvit said...

Kakak guna Noxxa ni dah berbelas tahun tapi tak pernah lagi buat kuih bakar dlm ini. Lain kali kakak cubalah...

Nampak sedap tu:)

Aiza Hamdan said...

Aiza dah pernah buat sblm ni kak..masak pulut, buat rendang sume dlm tu..senang..kek pon dah pernah buat dah..

Aiza Hamdan said...
This comment has been removed by the author.
 
♥ Copyright © 2014 reserved to AidaHamdan|Template Edited by sHaRiNa eLyaNa