Monday, April 8, 2013

Umrah -Part I


Assalamualaikum....

Entri yg dh lama dipendam n disimpan..
Dek kerana masa yg terlalu mencemburui & kesibukan melanda...

Sedia maklom..Aiza bertolak pada 27/02/2013..
Sebelum bertolak kena mandi sunat musafir dlu ye..

Aiza & En.Hubby bergerak dari rumah MIL..Skali jalan dengan MIL & Adik Ipar Aiza..
Dalam pkl 11 lebih bergerak dari rumah..Hantar Ahwaz 
ke rumah Ibu..
Kak Yong & Kakak Ikut skali ke rumah MIL..
Smp rumah MIL makan & menunggu waktu untuk solat zohor + Solat sunat musafir

Lepas solat, bermula lah perjalanan menuju ke Airport..
Smp airport pkul 3.30ptg..
Kami dikehendaki berada di airport pkul 4..
Sedang elok lah awal tuh kan..


Dengan Ahwaz Mirza..Ummi akan merindui anak² ummi..








Sempat bergambar dengan Ahwaz je..yg Kak Yong & Kakak sibuk main dgn sepupu²..Sbb ade ramai sepupu, Aiza pergi skali dgn Mak Ngah Aiza ( Kakak Ibu)
Ramai jemaah yg nak menunaikan umrah kali nih..Dengan Travel Agen yg berlainan..
Aiza pergi dengan NAT Tour Sdn Bhd..
Dengan NAT Tour je ade lebih kurang 100 jemaah..

Sementara menunggu bagasi nak check in dalam perut kapal..
Sempat lah solat Asar kat airport..

Selepas solat ade sedikit taklimat..Taklimat nih berkaitan dgn perjalanan
- Niat Jamak Takhir untuk Maghrib & Isya'
- Dapat je boarding pass, trus masuk
- Akan transit di Abu Dhabi selama 2 jam

Lepas tu, Aiza & hubby cakap dgn Ibu kalo nak balik, boleh lah balik dlu..
(maklom lah..bawa anak kecik kan..kang kita pon x sanggup plak nak tinggalkan..)
Aiza x putus berdoa..Moga dipermudahkan Ibu untuk menjaga anak² aiza sepanjang ketiadaan Aiza & hubby nanti..& mereka dikurniakan kesihatan yg baik bagi memudahkan Ibu untuk jaga)
Ibu pon bergerak dalam pkul 6.10..
Pkul 7 kita org dah mula masuk ke dalam Kapal terbang..

Sebaik smp di Abu Dhabi..
Jemaah x dibenarkan ke toilet dlu..(sbb nak sekali menuju ke pintu gate yg ditetapkan..)
Dh smp ke pintu gate yg ditetapkan baru dibenarkan ke toilet & solat ..

Bermulalah pula perjalanan menuju ke Jeddah..
Smp di Jeddah dah Subuh..So..Solat lah dlu..

Kami tidak trus ke Kota Makkah dlu..Kami semua ke Madinah dlu..
Perjalanan dari Jeddah ke Madinah makan masa 5jam..

Kebanyakan jemaah keletihan dalam perjalanan..Boleh kata tertidur semasa dalam perjalanan ke Madinah..

Semasa otw ke Madinah nih kami singgah di 1 restoran untuk makan..







Selepas makan sambung semula perjalanan ke Madinah..
Smp di Madinah, menunggu di lobi hotel (sbb di Madinah start Check in selalunye pkul 4ptg waktu sana)
Masa nih dh sehari suntuk dh perjalanan..
sementara menunggu..Kami memulakan langkah menuju ke Masjid Nabawi..

Tergamam!!!! Tak terkata!!!
Tak sangka pon ade..dapat juga menjejakkan kaki ke sini..
Meruntun jiwa usai solat..






2 comments:

lieyalatif said...

Seronoknye aiza...info yg lengkap sgt2 aiza...sonok lieya bace...impian lieya mmg nak ke sane aiza...laki bini dah tanam azam ni heheheh...hope ade rezeki laa ikut jejak langkah aiza.....

Aiza Hamdan said...

In Shaa Allah lieya..ader rezeki, nti pergi juga..
Aiza ngn hubby pon dh tanam azam nih..Nak pergi lagi..Target 10thn..Nak bwa anak² plak..Kalo 10thn lg..Ahwaz pon dh 11thn dh time tuh..

Ya Allah..Permudahkan urusan kami..Ameen..

 
♥ Copyright © 2014 reserved to AidaHamdan|Template Edited by sHaRiNa eLyaNa