Wednesday, December 26, 2012

Resepi Kek Karamel

Hari nih aiza nak share resepi Kek Karamel yg aiza buat hari tuh..

Sumber: Blog Kak Zu

Kek akan merenggang dgn sdri nya bila dh sejuk ye..
 Inilah kek nye..

Kek Karamel

Bahan²
~Gula Hangus~
2 @ 4 sudu besar gula kasar
*Masak atas api hingga gula cair & biarkan seketika..

~Karamel (Bahagian atas)~
1/2 tin (1 cwn) susu cair
70gm gula castor >aiza guna gula perang
1/2tsp esen vanilla
3 kuning telur
*Kacau sebati..

~Lapisan Kek (A)
140gm tepung gandum
70gm gula castor > aiza guna gula perang
3 kuning telur
135gm / ml air
1 sudu teh baking powder (sudu kfc)
50ml minyak jagung > aiza guna minyak masak biasa jer..tp untuk tekstur kek lebih cantik n halus..guna minyak jagung yer..
*Putar kuning telur, air, gula & minyak masak hingga kembang
*Masukkan tepung yg dicampur baking powder.Kacau sebati..

~Meringue (B)
6 telur putih (jgn ade setitik kuning telur / setitik air pun..nti meringue nye x menjadi)
70gm gula castor > aiza guna gula perang
1tsp krim of tar tar
*Putar adunan hingga menjadi kental & tidak jatuh jika diterbalikkan.

#CAMPURKAN A & B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA.

1.Masukkan karamel ke dlm loyang berisi gula hangus tadi.
2.Masukkan adunan kek yg telah diwarnakan serta diperisakan (adunan x kan tenggelam dalam karamel)
3.Panaskan oven selama 10min..Suhu 180 ye..
4.Masukkan air panas menggelegak ke dalam loyang yg lebih besar dr loyang kek td..(utk dibakar dgn kaedah steambake- bg mengelakkan karamelnye hangus)
5.Utk 45min pertama bakar guna api bawah shj..& 15 min seterusnye guna api atas & bawah.
6.Bila kek dh masak, biarkan sejuk & kek akan turun serta mengecut dgn sendirinya dari loyang..
7. Terbalikkan kek perlahan²..

*Masa terbalikkan tuh paling suspen..jadi ker tidak..kalo jadi..boleh senyum..Kalo x jadi..mesti nangis..hehehehe...

- - - -> resepi nih ader skit yg aiza ubah cm gula & minyak yg digunakan..

No comments:

 
♥ Copyright © 2014 reserved to AidaHamdan|Template Edited by sHaRiNa eLyaNa