Thursday, May 30, 2013

Jom Masak Kurma Ayam

Selamat pagi..
Ok..hari nih aiza nak share macam mana cara aiza buat masak kurma ayam..
Ni antara feberet anak² aiza..

& sebagai seorang ibu..apa yang anak suka makan,
itu lah menu yang akan kita buat..
Betul x??!!

Ok..Bahan² Harus lah ade Ayam kan..
dh nama pon Kurma Ayam..
-Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih
-bawang, halia, bawang putih
-kentang
-bawang besar, cili merah & hijau
-garam
-santan

Tumis kayu manis, buah pelaga, cengkih & bunga lawang
Masukkan bawang yg dimayang, bawang putih & halia..tumis smp kekuningan
Rempah Kurma
Masukkan rempah kurma
( api jgn besar..nti hangus rempah tuh)
Masukkan air sikit²
Sebatikan dengan air tadi
Ayam 
Dah mendidih, boleh masukkan ayam + kentang

Dh sebatikan semua, masukkan garam..aucckkk!! byk nye..
(ngam² rsa pakai sesudu kfc tuh..tp kalo x yakin & takut masin, letak sikit² ye..)
Tutup..biar mendidih + empukkan ayam & kentang..
Dah mendidih dah pon..
Santan (aiza mmg beli santan 1kg..then bahagi kn pd 3-4 bhgn..senang nak masak keluarkan 1..)

Bawang, cili hijau & cili merah
Masukkan dalam periuk sekali..  
Dah mendidih..Tutup api..
Siap untuk dimakan..

 Lain orang lain cara masak nye..

Macam aiza..main campak²..x der sukat²..
Tp kalo baking tuh nak x nak mmg kna ikut sukatan lah kan..kang x jd plak..


2 comments:

lieyalatif said...

lebih kurang care mcm lieya masak jugak ni ....cuma lieya ade tambah asam keping sekeping laaa ....

same laa aiza, mia mija pun suke kurma ayam ni...dayyan pun suke jugak heheheeheh...kalo kat kafe opis lieya ade lauk kurma mmg harus tapau....weekend pun rajin gak lieya masak menu ni sebab senang kan...campak2 gitu...mcm style aiza jugak....

Aiza Hamdan said...

Lieya, aiza letak jugak asam keping..lupa nak amik gambor jerk..Kak Yong & Kakak pon mmg suka masak kurma ayam..masak lemak ayam..laju jerk dia org makan..

 
♥ Copyright © 2014 reserved to AidaHamdan|Template Edited by sHaRiNa eLyaNa